Rebozo

Wat is een Rebozo?

Een Rebozo is een, veelal kleurige, draagdoek/shawl, welke door speciale weeftechnieken ook gebruikt kan worden om te masseren. In Midden-Amerika gebruiken vrouwen deze technieken in verschillende situaties. Speciaal is het gebruik door traditionele vroedvrouwen voor massage, beweging en ondersteuning tijdens zwangerschap, geboorte en in de kraamperiode.

Hoe werkt de massage met een doek?

Een Rebozo massage wordt gegeven met één of meerdere doeken. De Rebozo wordt om een lichaamsdeel gedrapeerd en op spanning gebracht zodat zij steun geeft en omhult. Daarna kunnen er met de Rebozo kleine of grote bewegingen worden gemaakt, waardoor de persoon in de doek wordt gewiegd en bewogen. Dit zorgt voor een zeer ontspannende massage en wordt door velen ervaren als zeer fijn en rustgevend.

Rebozomassage voor zwangeren

Rebozo kan voor zwangeren ingezet worden voor ontspanning, maar ook bij klachten als lage rugpijn, stress, harde buiken en vermoeidheid. Tijdens de bevalling kan de Rebozo haar dienst bewijzen door de barende te helpen bewegen en ontspannen als ondersteuning bijvoorbeeld bij het hanteren van de pijn.

Na de bevalling kan met de Rebozo het sluitingsritueel of de sluitende massage worden uitgevoerd. De moeder wordt dan van top tot teen, lichaamsdeel voor lichaamsdeel, stevig in de Rebozo ingepakt, waardoor zij zich weer bewust wordt van haar eigen lichaam, haar letterlijke en figuurlijke grenzen.

Rebozomassage voor iedereen

Deze aloude methode om vrouwen tijdens deze bijzondere periode in hun leven te helpen ontspannen biedt echter veel meer mogelijkheden. In de praktijk is gebleken dat de Rebozo ook bij andere doelgroepen, zoals kinderen, sporters en ouderen zeer effectief ingezet kan worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klachten zoals rug-, hoofd-, nekpijn, kramp in de benen, pijnlijke schouders, enz. Doordat de omhulling van de doek voelt als een liefdevolle omarming, maar de masseur altijd op gepaste afstand blijft, is deze massage ook uitermate geschikt voor mensen die niet graag direct aangeraakt willen worden